Ett mikrolån är som namnet säger ett litet lån. Ett normalt mikrolån är ofta på mellan 1000 - 3000 kr men det kan vara så stort som 5000 kr beroende på långivare. Ett mikrolån är inte bara litet till storlek utan ska även betalas tillbaka på en kortare tid än t ex ett privatlån, nämligen på 30 dagar. I vissa fall kan man låna pengar upp till 45 dagar men detta är bara hos några få långivare.

Det är egentligen ingen skillnad på ett smslån och ett mikrolån då själva upplägget är likadant för båda typer av lån. Det som gör ett smslån speciellt är just att man kan ansöka om lånet  helt via sms och mobiltelefonen. Ett smslån är alltså en form av mikrolån. Det allra vanligaste sättet att ansöka om ett lån av denna typ är dock på Internet, direkt via långivarens hemsida. I många fall måste man dock trots detta använda mobilen för att skicka ett sms, varefter man får en ansökningskod som man ska använda för att göra klart sin ansökan.

Vad gäller för ett mikrolån?

När man ska ansöka om ett mikrolån är det vissa krav som måste vara uppfyllda för att man ska få låna några pengar. Exakt vilka dessa krav är beror på vilken långivare man vänder sig till då de har olika villkor. Vanligtvis finns det en åldersgräns som ligger någonstans mellan 18 och 21 år och du får helt enkelt kolla upp hos din långivare vilken åldersgräns som gäller. Du behöver oftast även vara skriven i Sverige och ha ett telefonnummer registrerat i ditt namn. Det sistnämnda gäller framför allt om du vill ta ett lån med hjälp av mobilen.

De ekonomiska kraven när man vill ta ett mikrolån är också aningen varierande men i grund och botten gäller att långivaren gör en kreditprövning för att se att din ekonomi håller för ett lån. Du ska i de flesta fall ha en fast inkomst eller åtminstone en viss minsta inkomst under ett år för att få låna. Vissa långivare godtar att du har betalningsanmärkningar men många gör det inte.

Att ansöka om mikrolån

När du funderar på att ansöka om ett mikrolån måste du först stanna upp en liten stund och tänka över det hela. Behöver du verkligen detta lån och kommer du kunna betala det efter 30 dagar? Det är aldrig en bra idé att låna pengar om man inte vet att man klarar av att betala tillbaka pengarna. När du väl har bestämt dig för att låna är det smidigt att ansöka via Internet. Du bara fyller i dina uppgifter i ett formulär på långivarens webbsida och väntar på att din ansökan ska bli godkänd.

Ifall din ansökan blir godkänd får du pengarna snabbt till ditt konto. Hela processen brukar gå snabbt och med lite tur kan du ha pengarna på kontot samma dag eller dagen efter, åtminstone ifall du har ansökt under långivarens öppettider. Det är av detta skäl som ett mikrolån ibland även kallas för snabblån, just eftersom det går så snabbt från ansökan till man har pengarna i hand.

Som avslutning kan sägas att det är viktigt att jämföra mikrolån innan man tar ett lån eftersom priserna skiljer sig väldigt mycket mellan olika långivare. En del är riktigt dyra medan andra är klart billigare. Ett mikrolån är ett relativt dyrt lån över huvudtaget, vilket man inte ska glömma, men om man ändå ska ta ett så går det att spara massor med pengar på att välja rätt. På vår jämförelsesida för mikrolån, smslån och snabblån finner du många bra långivare som du kan jämföra.


 

Våra besökare gillar

 • Ferratum
  Låna: 500 - 10 000 kr
  Kostnad: 0 kr ** - 3 000 kr
 • Vivus
  Låna: 1 - 6 000 kr *
  Kostnad: 0 kr ** - 600 kr
 • Folkia
  Låna: 500 - 10 000 kr *
  Kostnad: 126 kr ** - 1 690 kr
 • ViaConto
  Låna: 1 000 - 5 000 kr
  Kostnad: 0 kr - 750 kr
* Du måste ha lånat ett lägre belopp först för att få låna ett högre belopp

** Detta är ett speciellt pris för nya kunder som är lägre än vanligt
 
 

Vad är ett SMS lån?

Smslån, mikrolån eller mobillån är en typ av kredit där låntagaren (du som ansöker) snabbt kan låna en mindre summa pengar med hjälp av din mobiltelefon.

De flesta långivarna erbjuder oftast möjligheten att ansöka direkt via Internet på deras hemsida och att man därefter bekräftar sin ansökan med sin mobiltelefon via ett sms.

Återbetalningstiden på ett smslån är vanligtvis ca 30 dagar.
 
 

Tagit för många smslån?

Har du hamnat i en ond cirkel och tagit för många smslån och inte kan betala tillbaka? Tar du nya smslån varje månad för att kunna betala tillbaka andra?

Ansök om ett större lån och lös dina dyra smslån och få ett slut på den onda cirkeln varje månad.

Jämför våra olika privatlån eller se våra alternativa långivare för dig som har svårt att få ett vanligt banklån.
 
 

Läs mer om Mikrolån, Smslån och Snabblån

Vill du veta mer om hur smslån och mikrolån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till smslån.