De viktigaste skälen till att du väljer att ta ett smslån brukar vara antingen att du behöver få in pengar med kort varsel eller att du bara behöver låna ett väldigt litet belopp under en kortare period. Smslån och mikrolån (dessa är egentligen varianter av samma sak men smslån syftar på att du kan ansöka om lån via sms) är båda ganska enkla och smidiga att ta. Den här artikeln ska ta upp hur ansökan går till, vad man ska tänka på när man ansöker och lite vanliga villkor etc.

Ansökningsprocessen

När du tar ett smslån eller mikrolån har du huvudsakligen tre sätt att ansöka om lån på. Det första är via långivarens webbsida och det är definitivt det vanligaste alternativet. Varje långivare har ett formulär där du väljer lånebelopp, löptid på lånet och sedan skriver in dina personuppgifter. Du kan gå in på webbsidan via datorn, surfplattan eller mobilen.

Andra alternativet är att du ansöker via ett sms, varav namnet smslån. Då fyller du i alla uppgifter i ett sms och skickar det till ett speciellt nummer. Detta funkar på samma sätt som att fylla i formuläret på webbsidan bara att du gör allt i ett enda sms. Sista varianten är att helt enkelt ringa långivaren och ansöka om lån på telefon.

När du väl har ansökt brukar långivaren se över din ansökan väldigt snabbt, så länge du ansöker på kontorstid. Då får du vanligen svar nästan direkt och får veta om du blir godkänd eller ej. Om du blivit godkänd betalas pengarna ut direkt. Beroende på när du ansökt på dagen och vilken bank du har kan det ta lite olika lång tid innan pengarna kommer in på ditt konto. Det kan gå på bara 15 minuter eller så kan det ta till dagen efter.

De ekonomiska kraven när man vill ta ett mikrolån är också aningen varierande men i grund och botten gäller att långivaren gör en kreditprövning för att se att din ekonomi håller för ett lån. Du ska i de flesta fall ha en fast inkomst eller åtminstone en viss minsta inkomst under ett år för att få låna. Vissa långivare godtar att du har betalningsanmärkningar men många gör det inte.

Vanliga villkor för smslån

Eftersom det handlar om lite mindre belopp (ca 500 - 10 000 kr) brukar det vara lite andra villkor för smslån än för t ex privatlån på större summor. Grundläggande krav är t ex att du är minst 18 (ibland är åldersgränsen t ex 20) och att du är folkbokförd i Sverige. Du bör ha ett svenskt bankkonto och ett mobilnummer i ditt namn.

Varje gång någon ansöker om lån görs en kreditprövning för att se över den ansökandes ekonomi. För att kunna få ditt lån måste din ekonomi vara tillräckligt god för att långivaren ska bli nöjd. Du måste nästan alltid ha någon form av inkomst och det finns lite olika gränser för detta. Många långivare godkänner inte betalningsanmärkningar men en del gör det så länge ekonomin i övrigt ser bra ut.

Några bra tips

Det vanligaste tipset när det gäller smslån är troligen att du inte bör låna ifall du inte har ett verkligt behov av en snabb injektion i ekonomin som du inte kan lösa på annat vis än genom ett lån. Skälet till detta är helt enkelt att smslån / mikrolån ofta inte är speciellt prisvärda. Tänk därför över din situation innan du ansöker så att du bara lånar ifall du måste och ifall du vet att du har råd att betala tillbaka pengarna när löptiden är slut.

Ifall det är viktigt att få in pengarna väldigt snabbt av något skäl, t ex om det är akut, måste du försöka hålla koll på långivarnas öppettider. En långivare kommer bara gå igenom ansökningar och godkänna dem under arbetstider och ifall du ansöker när de har stängt kommer du får vänta tills de öppnar igen innan de tittar på din ansökan. En del långivare har stängt på helgen och andra har öppet och de har också lite olika långa öppettider på vardagarna.

När man behöver sina pengar direkt vill man gärna att det ska gå snabbt att hantera ansökan och betala ut pengarna och då kan en sak som öppettider påverka valet av långivare. Om du inte är lika beroende av att det ska gå jättesnabbt eller om du ansöker på en vardag under ordinarie öppettider är det istället viktigare att jämföra priser och ta ett billigt smslån.


 

Våra besökare gillar

 • Ferratum
  Låna: 500 - 10 000 kr
  Kostnad: 0 kr ** - 3 000 kr
 • Vivus
  Låna: 1 - 6 000 kr *
  Kostnad: 0 kr ** - 600 kr
 • Folkia
  Låna: 500 - 10 000 kr *
  Kostnad: 126 kr ** - 1 690 kr
 • ViaConto
  Låna: 1 000 - 5 000 kr
  Kostnad: 0 kr - 750 kr
* Du måste ha lånat ett lägre belopp först för att få låna ett högre belopp

** Detta är ett speciellt pris för nya kunder som är lägre än vanligt
 
 

Vad är ett SMS lån?

Smslån, mikrolån eller mobillån är en typ av kredit där låntagaren (du som ansöker) snabbt kan låna en mindre summa pengar med hjälp av din mobiltelefon.

De flesta långivarna erbjuder oftast möjligheten att ansöka direkt via Internet på deras hemsida och att man därefter bekräftar sin ansökan med sin mobiltelefon via ett sms.

Återbetalningstiden på ett smslån är vanligtvis ca 30 dagar.
 
 

Tagit för många smslån?

Har du hamnat i en ond cirkel och tagit för många smslån och inte kan betala tillbaka? Tar du nya smslån varje månad för att kunna betala tillbaka andra?

Ansök om ett större lån och lös dina dyra smslån och få ett slut på den onda cirkeln varje månad.

Jämför våra olika privatlån eller se våra alternativa långivare för dig som har svårt att få ett vanligt banklån.
 
 

Läs mer om Mikrolån, Smslån och Snabblån

Vill du veta mer om hur smslån och mikrolån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till smslån.