Det är inte ovanligt att man samlar på sig många mindre lån eller köper saker på avbetalning, och att dessa krediter sedan blir riktigt dyra att betala på varje månad. Mindre lån och köp på avbetalning kostar mycket mer än man tror och det kan leda till en besvärlig situation där man måste betala in stora summor enbart i ränta.

Istället för att ha flera mindre krediter är det klart fördelaktigt att istället ha ett enda stort lån som man betalar på varje månad. För det första är ett sådant lån klart mycket billigare än flera mindre lån och det är dessutom mycket enklare att hålla reda på en enda inbetalning än ett antal små sådana. Ifall man har hamnat i en situation där man betalar mycket i ränta och känner att det är dags att göra något åt detta är det en bra idé att försöka samla lånen till ett enda lån och få bättre ordning på ekonomin.

Fördelar med att samla lånen

Som vi skrivit ovan är den absolut största fördelen med att samla sina lån att det blir klart mycket billigare i längden att endast ha ett stort lån jämfört med att ha många små lån och krediter och olika saker på avbetalning. Ett stort lån har normalt en bra ränta som gör att du inte behöver betala in så mycket pengar varje månad, och dessutom en ganska lång återbetalningstid, vilket gör att du inte behöver amortera så farligt mycket varje månad.

En annan fördel är att det är mycket enklare att hålla ordning på inbetalningar när man bara har några få istället för att man betalar på massor av olika skulder. Ifall du har hamnat i en situation med många mindre lån kan det tänkas att du inte har lika bra koll på din ekonomi som du skulle vilja, och då är det en klar fördel att försöka göra det så enkelt för dig som möjligt.

Hur kan jag samla lånen?

Ifall du har hamnat i en svår situation med många mindre lån och ekonomin börjar bli dålig så gäller det i första hand att inte gräva ner huvudet i sanden och ignorera problemen. Det är inte alltid lätt att få ett stort lån hos de vanliga bankerna ifall man har betalningsanmärkningar eller har hamnat hos Kronofogden etc, men det är inte heller omöjligt. Det gäller att prata med banken och försöka visa att man har viljan att ordna upp ekonomin.

Det är alltid viktigt att ha en fast inkomst och ifall du (om du är ensam) eller båda (ifall du har familj) har jobb så ökar chanserna en hel del. En fast inkomst visar på att du kommer klara av att betala tillbaka lånet. Du som inte har hamnat hos Kronofogden eller har betalningsanmärkningar har dessutom ännu större chans då din ekonomi kommer se mer stabil ut.

Ifall du har en bostad som har ökat i värde kan du kanske låna mer på din bostad, om inte kan du titta på vår jämförelse av privatlån. Ifall du inte har någon lycka där kan du även titta på de långivare som kan tänkas ge ett lån till folk som har svårt att få lån.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Privatlån

Vill du veta mer om hur privatlån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till privatlån.