Ett privatlån tar du när du behöver pengar men inte kan erbjuda banken någonting specifikt som säkerhet för lånet. Säkerhet är normalt t ex en bil eller bostad som du äger eller är på väg att köpa, men ett lån som inte har någon sådan säkerhet kallas alltså för privatlån, eller ibland för blancolån.

Ett privatlån har normalt lite högre ränta än ett lån med säkerhet, eftersom risken är aningen högre för banken. I de flesta fall är dock räntan inte så farligt hög ändå, men den kan komma att variera lite beroende på din ekonomiska situation då många banker gör en individuell bedömning innan ränta bestäms.

Hur mycket man kan låna och hur lång återbetalningstiden är varierar mellan olika banker och långivare men i vanliga fall ligger lånebeloppet någonstans mellan 10 000 kr och 350 000 kr. Det innebär att du kan låna både ganska små belopp och riktigt stora belopp beroende på vad du behöver. Återbetalningstiden kan variera ganska mycket. Kortaste tiden du kan låna är 1 år men ibland kan det även vara en högre lägsta gräns. Den övre gränsen är ofta 12 år men den kan vara mellan 10 - 15 år beroende på bank.

Att hitta ett bra privatlån

När man ska ta ett lite större lån är det alltid en bra idé att försöka jämföra olika lån då olika banker och långivare har olika räntor och andra kostnader. Ju större lånet är ju mer kan man spara på att hitta en bank med längre ränta. Här på Låneblocket.se försöker vi hjälpa dig att få en bra överblick över utbudet så att du kan hitta ett privatlån som du gillar och som har bra villkor. Internet är i övrigt ett bra ställe att börja när man ska låna pengar då all information finns samlad vid dina fingerspetsar.

När du ska jämföra privatlån och hitta de billigaste måste du tänka på att inte bara kolla vilken bank som har lägst ränta. Förutom ränta finns även andra avgifter så som t ex aviseringsavgift och uppläggningsavgift, vilka också påverkar hur dyrt ditt privatlån blir till slut. Det som kallas för effektiv ränta är ofta ett bra mått för ett privatlån då det är en speciell ränta som räknar in alla kostnader för ett visst lån uppdelat på ett år. Den bank som har lägst effektiv ränta (med samma återbetalningstid etc) är troligen billigast.

Du får dock inte glömma att många banker gör en individuell bedömning och att din ränta kan skilja sig från det som står på webbsidan, så det är alltid bra att höra med banken vad just du kan få för villkor innan du ansöker om lån. Hos Lendo kan du t ex göra en enda ansökan som skickas ut till många olika banker, som sedan återkommer med sitt "anbud" till dig.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Privatlån

Vill du veta mer om hur privatlån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till privatlån.