En typ av tjänst som blivit allt mer populär de senaste åren är låneförmedling. Olika låneförmedlare har dykt upp och det finns nu ganska många seriösa aktörer inom detta område. Poängen med att använda en låneförmedlare när du letar efter ett lån, istället för att själv gå till en viss bank / långivare, är att du får ett antal långivare samlade på ett och samma ställe. Tack vare detta kan du skicka in en enda ansökan och samtidigt ansöka till allihop.

Fördelarna med låneförmedlare är för det första att det är smidigt - det krävs bara en ansökan istället för olika låneansökningar för varje långivare - och det är ett bra sätt att jämföra räntor och långivare mot varandra. Du behöver alltså inte längre sköta allt letande och jämförande på egen hand.

Du kan jämföra olika låneförmedlare direkt här hos Låneblocket. Du kan se vilka som har lägst ränta och andra bra villkor. Jämför låneförmedlare nu.

Låneförmedlare gör det enklare att hitta ett bra lån

En av de viktigare sakerna när man ska låna är att man får en låg ränta och ett billigt lån. När man själv surfar omkring på nätet och kollar upp olika långivare kan man få en uppfattning om vilken räntenivå de har men det är först när man ansöker om ett lån och skriver in sina uppgifter och väljer löptid etc som man faktiskt kan se vilken ränta man får. Långivaren ger dig då ett erbjudande och du kan välja att tacka ja.

Du vet inte heller med säkerhet ifall du kommer bli godkänd när du skickar in en låneansökan utan det får du också vänta och se. Det kan alltså bli så att du måste ansöka hos flera långivare för att slutligen hitta en som godkänner dig och du vet inte riktigt vilken som är billigast förrän du har fått en offert. Det gör att det blir lite osmidigare att låna.

Med en låneförmedlare kan man skicka in en enda ansökan och sedan går denna ansökan till alla banker och långivare som samarbetar med dem. Det kan vara någonstans runt ett 10-tal olika långivare som har ett samarbete med en enskild låneförmedlare. Alla långivare som sedan är intresserade av din ansökan kommer att skicka tillbaka en offert, och så kan du i lugn och ro titta igenom dem och välja.

Du kan se vilka som är billigast och har bäst villkor eller ta den som du har mest förtroende för osv. När du väl valt ett av alternativen (och du måste inte välja någon alls ifall du inte vill) så blir du kund direkt hos den banken / långivaren. Det är alltså ganska smidigt att låna eftersom det räcker med en enda ansökan plus att du får möjlighet att jämföra alla de olika lånen mot varandra innan du bestämmer dig.

En enda kreditupplysning

En kreditupplysning tas alltid i ditt namn när du ansöker om att få låna pengar eftersom långivare vill kontrollera din ekonomiska styrka. De kolla på din årsinkomst, skulder, ifall det finns betalningsanmärkningar och sådant. Det betyder att om du ansöker om lån hos fyra olika långivare så blir det fyra kreditprövningar.

Det brukar sägas att många kreditupplysningar i ditt namn är negativt eftersom långivare och även andra företag kan se detta och de tar det som ett tecken på att din ekonomi inte är så stark. De tänker att du antingen har ansökt om en massa lån eller att andra företag inte verkar lita på din ekonomi.

Av det skälet är det riktigt bra med låneförmedlare för de har något som heter samlad kreditprövning. Det går till så att när du ansöker om lån så görs bara en enda kreditprövning trots att din ansökan går ut till kanske tio olika banker och långivare. Du kan alltså i princip ansöka till en stor mängd olika lån med bara en enda kreditkontroll. Du slipper alltså riskera att sabba din kreditvärdighet på grund av en sådan simpel sak.

Nackdelar och saker man ska tänka på

Det är huvudsakligen bra med låneförmedlare men alla har sina brister. Den stora nackdelen med dem är att ingen låneförmedlare har i närheten av alla banker och långivare under sig. De flesta har ett tiotal men det finns klart många fler och det kan tänkas att det finns någon som är billigare, som har valt att inte samarbeta med den låneförmedlare du använder.

Du kan alltså inte vara säker på att du får det allra billigaste lånet. Du kan bara få det billigaste lånet som en av de anslutna långivarna kan erbjuda. Det kan alltså vara värt att kolla runt lite mer innan man bestämmer sig för att ansöka om ett lån.

Just nu är det i princip bara privatlån man kan ansöka om på det här viset. Det kunde vara trevligt ifall det gick att göra samma för bolån eller billån etc men det finns vissa svårigheter som gör att detta inte är aktuellt i dagsläget. Det finns mängder av långivare som erbjuder SMSlån men detta verkar ingen vilja förmedla. Det kanske inte känns seriöst nog, vem vet.

En låneförmedlare tar normalt inte ut någon avgift alls för sin del i det hela. Det ska alltså inte bli dyrare för att du använder den tjänsten. De flesta låneförmedlare är gratis och de får sedan sin provision från långivarna istället. Ifall du hittat någon som faktiskt tar ut en avgift, dumpa dem och gå vidare till ett bättre företag.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Privatlån

Vill du veta mer om hur privatlån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till privatlån.