SEB

 • Eff. ränta: 4.98 - 13.8 %
 • Belopp: 20000 - 350000 kr
 • Minsta inkomst: 150000 kr
 • Uppl.avgift: 300 kr
 • Ränta: 3.55 - 10.85 %
 • Löptid: 2 - 10 år
 • Åldersgräns: 18 år
Fler typer av lånDen här långivaren har även bolån - läs mer nedan.

SEB är en av de stora klassiska bankerna i Sverige. Banken grundades 1856 av A O Wallenberg och är idag en stark aktör på den svenska finansmarknaden. De har i dagsläget runt 4 miljoner privatkunder, 400 000 små eller medelstora företag och ca 2 900 stora företag som sina kunder. Det gör dem till den ledande företagsbanken i Norden. Det som vi bryr oss om är givetvis deras tjänster som riktar sig mot privatpersoner och här finner du alla de vanliga tjänster så som olika typer av lån, kreditkort, sparkonton, lönekonto och bankkort, pensionssparande, fonder och aktier osv.

Det mest intressanta är vilka lån SEB kan erbjuda dig som är sugen på att låna. De har bolån / bostadslån, privatlån eller kontokredit. För dig som vill låna till en bil eller samla dina lån går detta också bra. Du kan alltså ta ett lån vare sig du vill låna med eller utan säkerhet för lånet och detta till bra villor och med relativt låg ränta.

Lånevillkor

SEB:s blancolån / privatlån är ett lån som de kallar för Enkla lånet. Det är ett lån där du kan låna mellan 20 000 kr och 350 000 kr. Löptiden för detta lån är som minst 2 år och som mest 10 år. Du kan även ta detta lån ifall du vill samla gamla dyra lån och krediter. Ifall du har en medsökande blir det lite enklare att få sin ansökan godkänd och du kan låna ett större belopp.

När du ansöker om ett lån genomför banken en sedvanlig kreditkontroll för att se hur din ekonomi ser ut, t ex dina befintliga skulder, inkomster, betalningsanmärkningar och annat relevant. Utifrån detta avgör man ifall du kan få ett lån eller ej. Det finns en uppläggningsavgift för lånet på 300 kr men ifall du är kund hos SEB och ansöker direkt via internetbanken slipper du denna helt. Att betala via autogiro är också gratis.

Krav för att få låna

 • 18 år eller äldre
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Fast årsinkomst på minst 190 000 kr
 • Klara en vanlig kreditprövning

Bolån hos SEB

Du kan utöver privatlån även skaffa ett bolån hos SEB. Du kan här ansöka om ett bottenlån upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % bör helst vara kontantinsats men det är inga helt bestämda regler om detta. Det gäller framför allt när du vill köpa en ny bostad. Ifall du vill låna ytterligare på din befintliga bostad kan du även göra detta, om det finns utrymme för att höja lånet.

Det går enkelt att skaffa ett bolånelöfte hos SEB. Ett sådant löfte är oftast ett krav när man ska köpa bostad, så att mäklaren kan se att man har pengar att backa upp köpet med. Det är vanligt att man måste fixa ett bolånelöfte innan man kan gå med i en budgivning. Ett sådant är sedan giltigt i tre månader med aktuella lånebeloppet och andra villkor.

Låneförsäkring

SEB har en låneförsäkring / låneskydd som innebär att du kan få hjälp att betala på ditt lån ifall du blir oförmögen att betala på egen hand, t ex på grund av arbetslöshet eller sjukdom. En andra del av försäkringen täcker hela lånet eller delar av lånet ifall du skulle avlida (hur stor del som täcks beror på vad du har valt att försäkra). Detta är en försäkring liknande vilka andra försäkringar som helst. Det innebär en bra trygghet och du riskerar inte att oväntade händelser förstör din återbetalningsförmåga. Samtidigt kostar det också lite extra.

Villkoren är att man måste vara minst 18 men inte vara 60 eller äldre. Man ska vara folkbokförd i Sverige och vara försäkrad för sjukpenning hos Försäkringskassan (eller motsvarande i Danmark eller Norge). Man måste även ha en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning om åtminstone 12 månader. Det går även bra att vara egenföretagare. Om man har eget företag gäller att man måste ha varit egenföretagare i minst 180 dagar innan man tecknar låneskyddet. Som vanligt ska man inte ha haft kännedom om vare sig existerande sjukdom eller kommande arbetslöshet då man skaffar sin försäkring.

Övriga banktjänster

Som de flesta storbanker har SEB ganska många andra banktjänster att erbjuda sina kunder. Allt från kreditkort till sparkonton och annat..

Kreditkort - SEB har ett Mastercard kreditkort som du kan använda för att handla på kredit vid behov. Det kortet har upp till 60 dagars räntefri kredit, möjligheten att dela upp fakturan på flera betalningstillfällen och en hel del mer. T ex har du en reseförsäkring ifall du betalar minst 75 % av din resa med ditt kreditkort och du har 90 dagars prisgaranti, vilket innebär att om du köper en vara med kortet och sedan hittar den billigare någon annanstans kan du få tillbaka mellanskillnaden. Dessutom har du även 90 dagars köpskydd - vilket är en slags försäkring som täcker kostnader för saker som du köpt med kortet om de skulle bli stulna eller förstörda genom t ex brand eller annan oförutsedd händelse. Du har som ytterligare bonus 1 års förlängd garanti på vitvaror och hemelektronik, ovanpå den garanti som lämnas av tillverkaren.

Sparkonto - SEB har alla vanliga konton som t ex lönekonto och konton dit du kopplar ditt bankkort. Det finns enkla sparkontot där du har fritt antal uttag och liknande, som passar bra till exemeplvis buffertsparande. Du kan även välja sparkonton med lite bindningstid så som Placeringskonto. Då får du högre ränta men måste binda upp pengarna. SEB erbjuder dig även att öppna ett Investeringssparkonto, vilket är en plattform för olika typer av sparande i t ex fonder, aktier och annat. Detta är en modell som blivit mycket populär på senare tid, som är enkel att sköta om och som har relativt låg skatt.

 

Populära lån

 • Freedom Finance
  Låna: 5000 - 600000 kr
  Ränta: 2.95 - 29.5 %
 • Lendo
  Låna: 10000 - 500000 kr
  Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Privatlån

Vill du veta mer om hur privatlån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till privatlån.