Det som kallas topplån är den delen av bostadslånet som du egentligen inte vill ha. Topplånet är den dyra delen av ett bolån medan bottenlånet är den billiga delen. Förutom dessa två delar ska du även betala en kontantinsats när du köper bostad.

Man kan säga att det som blir över när man har tagit bottenlån och betalat in kontantinsatsen är topplånet och av detta skäl är det möjligt att minska sitt topplån genom att betala in mer i kontantinsats. Ifall du kan få en stor del av ditt bolån i form av bottenlån är även detta bra då du inte behöver ta ett lika stort topplån.

Att topplånet är så mycket dyrare än bottenlånet beror helt enkelt på att det är ett lån utan säkerhet, till skillnad från bottenlånet som är ett lån med säkerhet. Banken tycker inte att du har täckning för att belåna huset med detta belopp och det blir därför ingen säkerhet på lånet. När banken inte har bostaden som säkerhet blir risken större och då blir även räntan högre för dig.

Mer om topplån

Normalt är att ett topplån hamnar någonstans runt 10 % av det totala lånet. Exakt hur stort topplån du behöver ta beror på hur mycket du kan få i bottenlån och hur mycket du kan betala in i kontantinsats. I många fall kan det vara så att du får ca 75-80 % i bottenlån och betalar in ca 10 % i kontantinsats. Det som återstår därefter är topplånet.

Eftersom ditt topplån är klart mycket dyrare vill du betala tillbaka det så snabbt som möjligt. Samtidigt går det ju inte att betala tillbaka supersnabbt om man vill kunna betala in till banken varje månad och ha en budget som går ihop. Återbetalningstiden ligger därför i vanliga fall på ca 10 - 20 år för ett topplån, medan densamma för ett bottenlån brukar vara någonstans mellan 40 - 50 år. För ett topplån är det även vanligast att man har rörlig ränta.

Ta dig tid att kolla runt hos olika banker och långivare innan du tar ditt bolån så kan du förhoppningsvis hitta ett bra lån där du kan få en stor del som bottenlån och även betala lagom mycket i kontantinsats. På detta vis kan du hålla topplånet så litet som möjligt och även få bra villkor för denna del av lånet. Genom att ta sig tid att kolla runt och jämföra kan man spara pengar och få ett bra lån hos en bank man gillar.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Villaförsäkring

Moderna Försäkringar erbjuder en av marknadens mest heltäckande och bästa villaförsäkring. Beräkna och se hur mycket du kan spara och se vilka fördelar du kan få med en villaförsäkring hos Moderna Försäkringar.
Beräkna Villaförsäkring
Beräkna Hemförsäkring
 
 

Boendekalkyl

Räkna ut din boendekostnad med hjälp av ICA Bankens bolånekalkyl. Du får snabbt en uppfattning om vad en villa eller bostadsrätt skulle kosta dig per månad och hur mycket du får över till andra utgifter.
Bolånekalkyl Villa
Bolånekalkyl lägenhet
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Bolån

Vill du veta mer om hur bolån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till bolån.