När du ska låna till bostad kommer ditt lån att delas upp i tre olika delar. Först har du bottenlånet, som är den klart största och även billigaste delen, sedan topplånet som förhoppningsvis är en väldigt liten del och sen har du kontantinsatsen. Din kontantinsats är ju egentligen inte en del av lånet utan istället ett sätt att visa banken att du har en ekonomi som är stark nog för att ta ett bostadslån.

Banken lånar ut mycket pengar till dig när du ska köpa bostad och det finns alltid en risk att du inte kan betala tillbaka pengarna igen. Kontantinsatsen fungerar lite som ett sätt att känna av hur stark din ekonomi egentligen är, och du visar att den är stark genom att erbjuda en del av beloppet direkt i form av en kontantinsats.

Hur mycket du väljer att betala i kontantinsats är upp till dig, men banken kräver ofta en viss summa som minst. Det finns inga bestämda regler som säger att du måste betala kontantinsats, utan detta är upp till varje långivare att avgöra och de kan även ställa olika krav beroende på situation.  I vissa fall kan det tänkas att du faktiskt inte behöver betala någon kontantinsats alls, om du t ex lyckas köpa ett hus till ett riktigt fördelaktigt pris eller i vissa fall vid ombildande av hyresrätt till bostadsrätt.

Det kan vara skönt att slippa betala så mycket i kontantinsats då du i så fall inte behöver ha lika mycket pengar sparade från början, eller kan använda dessa pengar till att renovera eller köpa möbler. Samtidigt är det bra att veta är att ju mer du betalar i kontantinsats, ju mindre topplån behöver du ta. Och eftersom topplånet är den klart dyraste delen av ditt bostadslån så kan du med fördel försöka minska det så mycket som möjligt. I vanliga fall brukar kontantinsatsen ligga på runt 10 % av den summa du ska betala för ditt hus eller lägenhet. Kan du istället betala 15 % kommer ditt topplån att minska med 5 % vilket sparar bra med pengar över tid.

Normalt är det allra bäst att försöka få ett så stort bottenlån som möjligt då detta lån är riktigt billigt och betalas tillbaka över väldigt lång tid. Kan du sänka ditt topplån genom att få ett högt bottenlån är det kanske att föredra framför att betala in mycket in kontantinsats, men det beror givetvis på hur mycket pengar du har sparade eller kan få loss. Ifall du känner att du har bra med pengar när det är dags att köpa hus är det givetvis billigare i längden att betala pengar kontant framför att ta ett lån. Det är alltid viktigt att du funderar igenom din ekonomi så att du klarar av att göra inbetalningar varje månad och även har råd till sådant du måste köpa i samband med husköp.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Villaförsäkring

Moderna Försäkringar erbjuder en av marknadens mest heltäckande och bästa villaförsäkring. Beräkna och se hur mycket du kan spara och se vilka fördelar du kan få med en villaförsäkring hos Moderna Försäkringar.
Beräkna Villaförsäkring
Beräkna Hemförsäkring
 
 

Boendekalkyl

Räkna ut din boendekostnad med hjälp av ICA Bankens bolånekalkyl. Du får snabbt en uppfattning om vad en villa eller bostadsrätt skulle kosta dig per månad och hur mycket du får över till andra utgifter.
Bolånekalkyl Villa
Bolånekalkyl lägenhet
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Bolån

Vill du veta mer om hur bolån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till bolån.