När du tar ett bolån kommer du inte att kunna låna på hela  bostadens värde och ditt lån kommer även att delas upp i två delar, bottenlån och topplån. Bottenlånet är den den absolut största och även billigaste delen av bostadslånet. Eftersom bottenlånet är klart billigare än topplånet vill man att en så stor del av det totala lånet som möjligt ska vara just bottenlån. Topplånet ska på samma sätt vara så litet som möjligt om man vill spara pengar. Den del av kostnaden som du inte kan få ett lån på kallas normalt för kontantinsats och är pengar du måste få fram på annan väg.

Ett bottenlån är ett lån med säkerhet, och ditt hus eller lägenhet etc är säkerheten. Tack vare säkerheten kan du få en riktigt låg ränta på ditt bottenlån. Det är till och med så att det knappast finns något lån som har en bättre ränta än bottenlånet och det är därför väldigt fördelaktigt.

 Bottenlånets storlek, alltså hur många procent av bostadens värde du kan låna på, varierar en del mellan olika banker och varje bank kan i sin tur  erbjuda olika stora bottenlån beroende på din ekonomi och bostaden ska köpa. Normalt är att du kan få ett bottenlån på max 85 % men hos vissa långivare är gränsen lite högre. Dock är det som sagt inte säkert att du får 85 % bara för att banken godkänner denna nivå, utan detta är något du kommer överens om när du förhandlar med dem.

Att tänka på gällande bottenlån

Det du först och främst ska tänka på är hur du vill lägga upp bottenlånet. Ett bolån är ett väldigt stort lån i de flesta fall, som tas på en lång tid. Du kan låna pengarna i upp till 50 år och ibland mer än så, beroende på vilken bank du lånar hos. Ditt bolån och därmed även ditt bottenlån kommer att vara en del av din ekonomi stora delar av ditt liv, varför det är viktigt att fundera på  hur du vill lägga upp det hela.

De saker du ska fundera på i första hand är hur lång återbetalningstid du vill ha och hur du vill göra med räntan. Återbetalningstiden bestämmer du tillsammans med din bank. Ju längre återbetalningstid du väljer, ju mindre kommer du att behöva betala i amortering varje månad eftersom du sprider ut återbetalningen över en längre period. Det innebär att det inte kostar lika mycket varje månad, men lånet kostar mer totalt. När det gäller räntan kan du välja att antingen binda upp den eller att köra på rörlig ränta. De båda varianterna har sina fördelar och nackdelar, du kan läsa mer om vilka de är och vad de har för betydelse i vår artikel "Fast eller rörlig ränta?".

Eftersom det handlar om mycket pengar ska du alltid ta dig tid att undersöka olika alternativ innan du bestämmer dig för en viss bank eller långivare när du behöver ett bostadslån. Jämför olika banker och deras räntor, avgifter och villkor och se till att du hittar ett lån som du är nöjd med. På 50 år kan även väldigt små skillnader i ränta bli en hel del pengar.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Villaförsäkring

Moderna Försäkringar erbjuder en av marknadens mest heltäckande och bästa villaförsäkring. Beräkna och se hur mycket du kan spara och se vilka fördelar du kan få med en villaförsäkring hos Moderna Försäkringar.
Beräkna Villaförsäkring
Beräkna Hemförsäkring
 
 

Boendekalkyl

Räkna ut din boendekostnad med hjälp av ICA Bankens bolånekalkyl. Du får snabbt en uppfattning om vad en villa eller bostadsrätt skulle kosta dig per månad och hur mycket du får över till andra utgifter.
Bolånekalkyl Villa
Bolånekalkyl lägenhet
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Bolån

Vill du veta mer om hur bolån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till bolån.