Ett bostadslån är ett lån där du använder din bostad som säkerhet för de pengar du lånar. Vanligast är att du tar ett bostadslån när du ska köpa en ny bostad så som ett hus eller lägenhet så att du har råd att betala ditt nya hem. Det är dock även möjligt att belåna en bostad som du redan äger och på så vis få ett lån med bra ränta.

Det som gör ett bostadslån speciellt är att du använder bostaden som säkerhet när du ska låna pengar och på så vis får banken en större trygghet när de lånar ut till dig. Detta innebär att de kan ge dig en lägre och bättre ränta och slutligen ett billigare lån för dig. Bostadslån eller bolån som det även kallas är förmodligen det allra billigaste lån du kan få.

Så här funkar ett bostadslån

Ett bolån tar man nästan alltid under en mycket lång tid. Vanligt är att man lånar ett stort belopp, kanske en miljon eller mer, och då behöver man tid för att betala tillbaka pengarna på ett bra sätt. Det kan vara en återbetalningstid på upp mot 50 - 60 år. Hur lång tid du vill betala tillbaka ditt lån på kan du till stor del välja själv. Det gäller att hitta en nivå som ger rimliga kostnader varje månad.

Ditt bostadslån är uppdelat i flera olika delar som har lite olika villkor. Det finns en del som kallas för bottenlån och som är den största och även billigaste delen av lånet och en del som kallas topplån som är den lilla men dyra delen av lånet. Bottenlånet är billigt därför att det är denna del som har säkerhet. Banken lånar inte ut hela beloppet med säkerhet då de vill vara säkra på att kunna få ut sina pengar ifall du inte kan betala lånet. Den del som är kvar, topplånet, får du istället låna utan säkerhet och då blir räntan högre.

Förutom det du får låna behöver du även lämna en del som kontantinsats. Dessa pengar betalar du direkt, som ett slags bevis till banken att du har en ekonomi som klarar av ett bostadsköp. Kontantinsatsen brukar ligga på ca 10 % av den totala summan men du har möjlighet att förhandla till dig en lägre kontantinsats. Bottenlånet varierar också i storlek men ligger normalt på runt 75 % och topplånet på runt 10 - 15 %. Även dessa delar kan vara större eller mindre, men regeln är alltid att du vill ha ett så stort bottenlån och ett så litet topplån som möjligt. Topplånet är nämligen klart billigare.

Läs mer om bottenlån, topplån och kontantinsats på deras respektive sidor. Här finner du mer ingående information och annat som är bra att veta. Du har också ett val att göra angående räntan. Du kan få antingen fast eller rörlig ränta. Båda alternativ har sina fördelar och nackdelar. Läs mer om valet mellan fast och rörlig ränta. Vill du kolla på banker och långivare som erbjuder bolån kan du göra det i vår jämförelse av långivare.

Att jämföra bostadslån är smart

Ett bostadslån är ett lån du kommer att leva med länge. Du betalar tillbaka lånet på upp mot 50 år och under en så lång tid kommer varje liten skillnad i ränta bli ganska mycket pengar. Eftersom bolånet är en av de allra största delarna av din framtida ekonomi är det viktigt att hitta ett bra lån, ett lån som är billigt och som du trivs med. Det bästa sättet att göra detta är att jämföra olika bolån med varandra och hitta en bra bank med villkor som passar dig. På Låneblocket.se har vi en bra jämförelse av bostadslån som du kan titta på och klicka dig vidare.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Villaförsäkring

Moderna Försäkringar erbjuder en av marknadens mest heltäckande och bästa villaförsäkring. Beräkna och se hur mycket du kan spara och se vilka fördelar du kan få med en villaförsäkring hos Moderna Försäkringar.
Beräkna Villaförsäkring
Beräkna Hemförsäkring
 
 

Boendekalkyl

Räkna ut din boendekostnad med hjälp av ICA Bankens bolånekalkyl. Du får snabbt en uppfattning om vad en villa eller bostadsrätt skulle kosta dig per månad och hur mycket du får över till andra utgifter.
Bolånekalkyl Villa
Bolånekalkyl lägenhet
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Bolån

Vill du veta mer om hur bolån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till bolån.