När du ska köpa en ny bil kan du ta ett billån. Detta är ett lån där du lämnar din bil, eller snarare din kommande bil, som säkerhet för det lån du tar. Det betyder alltså att ett billån är ett lån med säkerhet, precis som ett bolån. Genom att lämna en säkerhet för lånet blir risken lite mindre för banken och det innebär en lägre ränta och ett billigare lån för dig.

Att använda sin bil som säkerhet för lånet innebär helt enkelt att banken har rätt att ta bilen ifall du inte kan betala tillbaka lånet. På så vis kan banken få tillbaka sina pengar ifall du skulle få problem med ekonomin i framtiden och inte klara av betalningarna. Detta gör att billån är ett av de allra billigaste lånen du kan ta, tillsammans med bostadslån.

Vad gäller för ett billån?

Några viktiga saker behöver man veta när det gäller billån. Det går självklart bra att låna pengarna innan du har köpt bilen och du får använda den som säkerhet så länge du verkligen köper bilen för pengarna du får låna. Något annat som är värt att tänka på när du köper bil är att många billån bara går att få ifall du köper bilen ifrån en bilhandlare och inte ifrån privatpersoner. Det finns även olika regler för hur gammal bilen får vara ifall den är begagnad osv.

Du kan tyvärr inte låna 100 % av summan när du tar ett billån utan gränsen går ofta lite lägre, runt 80 % av bilens värde. Detta beror helt enkelt på att banken vill vara säkra på att kunna få tillbaka sina pengar ifall något händer och de vet att det kommer att vara mer eller mindre omöjligt att få ut samma pris för bilen vid en försäljning som du betalat när du först köpte den.

De pengar som du inte kan låna i form av ett billån måste du givetvis hitta någon annanstans. Normalt är de ca 20 % som kvarstår exempelvis handpenning som du lägger fram kontant vid köpet. Spara gärna ihop lite pengar i förväg så att du har handpenningen redo när det är dags.

Att hitta ett bra billån

Precis som med alla lån är det en god idé att undersöka vad som erbjuds när det gäller billån. Många banker och långivare erbjuder denna typ av lån och deras konstnader och villkor skiljer sig åt. Av detta skäl rekommenderar vi alltid att du jämför olika banker och deras lån för att se vilket som är billigast och har bäst villkor. Du kan spara pengar genom att ta dig tid att jämföra och kolla runt. På Låneblocket.se har vi självklart jämfört billån för att du enkelt ska få en bra överblick över utbudet.

Glöm inte bort att prata med bilhandlarna om deras egna finansieringsalternativ. De flesta har något slags avbetalningsplan eller samarbetar med en bank och kan därför erbjuda ganska vettiga lån. Det är inte alls säkert att de är billigare men de behöver inte nödvändigtvis vara dyrare.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Sänk priset på din bilförsäkring

Moderna Försäkringar erbjuder en av marknadens bästa och billigaste bilförsäkringar. Priset på bilförsäkringen får du inom några sekunder.
Beräkna bilförsäkring
 
 

Bilen och din ekonomi

Besök Konsumentverket för lite mer information om bilen och din ekonomi. Där får du lite tips på hur du kan tänka ekonomiskt. Vill du ha lite bra spartips för din bil kan du istället besöka Ekonomi-portalen.com.
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Billån etc

Vill du veta mer om hur billån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till billån.